Marianne Lind

Art Photography


Barndomslandet

Bland stenrös och rostig gammal bråte letar vi efter färgade glasbitar
De röda lyser klarast och bär livet inom sig

De blå är drömmarnas färg

Jag håller upp dem mot himlen, låter ljuset dansa i glaset
och befinner mig plötsligt någon annanstans

Jag äger hela världen
och hela världen ryms i min handflata
— Marianne Lind

Ljusets poetiska kraft

Ett fotografi sägs vara en avbildning av verkligheten men denna är en subjektiv tolkning och förändras hela tiden. Den lilla bubbla av verklighet vi rör oss i är som skärvor i ett kalejdoskop. Vi blir ständigt lurade i våra försök att tolka vår omgivning och våra synintryck, något som jag använder mig av i mitt bildskapande. 

Streams of light

När ljus färdas genom glas skapas en suggestiv värld påminnande om barndomens fantasilandskap sedda i fuktfläckarna i taket eller i molnen som seglar förbi en varm sommardag. Överallt mönster som eggar fantasin att skapa inre bilder.

I detta gränsland av optiska fenomen har jag fångat ljusets poetiska kraft, enskilda detaljer som är svåra att se med blotta ögat men som framträder desto tydligare med hjälp av kameran.

Genom att utnyttja ljusets ständiga skiftningar, glasets struktur samt färger i omgivningen har jag kunnat framställa en serie unika bilder av ljusets brytning i glas. 

 

 

 

 

En del av dessa bilder blev presenterade vid Steninge World Exhibition of Art Glass 2005 och Stockholms Konserthus 2012. Dessutom internationellt vid den stora mässan för modern konst Art London Chelsea 2006, Plateaux Gallery London 2006 samt Art Greenwich Connecticut USA 2011.

Landscapes

Bildserien ”Landscapes" kom till av att  "jag gick in i väggen", närmare bestämt en plankvägg målad med grafitti. Det som väckte min nyfikenhet var den krackelerade färgen som bildat ett virrvarr av fantastiska mönster.

Med havet och naturen som min stora inspirationskälla har dessa bilder sakta vuxit fram.

By the sea 

Dessa bilder tillkom hösten 2017 och är alla fotograferade i en glasvas som står på mitt köksbord. Liksom mina andra bilder är även denna bildserie en lek med illusioner.